Hur odlar du ditt eget trendiga avokadoträd?

 

Smaskigt, va, avokado? På rostat bröd eller i sallader kan vi inte få nog av det. Visste du att du också kan odla ett avokadoträd själv? Sparar du gropen av en avokado kan du sätta igång! Bra projekt, eller hur? Vi förklarar gärna hur det fungerar!

Hur odlar du ditt eget trendiga avokadoträd?
Att odla ett avokadoträd: liten ansvarsfriskrivning
Innan du omedelbart tror att du ska odla ett enormt träd från vilket du kan plocka dussintals färska avokado varje dag: det går tyvärr inte så snabbt. Så det går inte alltid att odla trädet, ibland måste man prova några gånger. Det är ett alternativ att odla ett avokadoträd utomhus när det är lite större, men ett sådant träd tål inte frost särskilt bra. Skydd mot kyla är därför mycket viktigt! Och med tur kan du plocka avokado först efter cirka fem till sju år.

Det är inte vad vi egentligen ska göra. Vi ser ett så litet avokadoträd på din fönsterbräda som en fin krukväxt. Ett mysigt träd med vackra löv, som en vacker utsikt. Det är också ett roligt projekt att arbeta med – bra tidsfördriv, att odla ett sådant träd själv! På så sätt kan du dekorera ditt hus med inget annat än en enkel avokadogrop och de nödvändiga tillbehören: ett glas, spett, krukjord och en kruka.

Att odla avokadoträd steg för steg: börja i det små
Så du börjar med gropen av en avokado. Ta bort gropen från avokadon och rengör den väl. Detta steg är viktigt: om du inte tar bort all fruktkött kommer den att ruttna.
Nu behöver du fyra spett (spett eller tandpetare). Stick fast dem i mitten av veken på fyra sidor, så att du kan låta veken hänga i glaset, med spetten som bär upp vikten. På bilden nedan kan du se exakt hur det är. Det är bäst att sticka in spetten lite djupt för att säkerställa att de sitter på plats.
Att odla ett avokadoträd: tips och tricks
Lägg gropen med spetten i glaset. Gropens spets pekar uppåt. Fyll glaset med vatten. Se till att gropen är nedsänkt en liten bit, men inte för mycket! Cirka två centimeter från botten får stå i vattnet.
Den idealiska platsen för ditt avokadoträd? I solen! Växten gillar värme: detta främjar tillväxtprocessen. Placera den till exempel på fönsterbrädan vid det soligaste fönstret i ditt hus. Se till att det inte kommer in mycket drag eller kyla genom fönstret – det kommer inte att göra honom glad.
Och då? Att vara tålmodig! Byt vatten regelbundet och se din avokadoväxt växa.
Att odla avokadoplantan: processen
Om du odlar ett avokadoträd bör det ta cirka två till fyra veckor innan det uppstår sprickor i gropen. Såg du dessa sprickor? Goda nyheter! Detta innebär att rötter kommer ut ur gropen.
Så småningom kan du lägga din avokadogrop med rötter i en växtkruka med krukjord. Men vänta lite med detta först: rötterna måste vara minst cirka tio centimeter långa, för att vara starka nog att växa vidare i krukjord.
Att odla ett avokadoträd: läs våra praktiska tips
Plantera avokadoträdet: i vilken kruka?
Är rötterna på din avokadogrop tillräckligt långa för att kunna läggas i krukjord? Då gäller det att välja rätt växtkruka. En avokadoväxt behöver mycket utrymme: välj en kruka som erbjuder detta utrymme. I proportion verkar krukan faktiskt vara för stor för plantan – men det ökar chansen för tillväxt. Välj en kruka med en diameter på femton centimeter eller mer.
Det är också viktigt att låta gropen stiga något över krukjorden: täck inte hela gropen med jord!
Då är det dags att ha tålamod igen. Avokadoplantan fäster sig långsamt i krukjorden till en början. Efter ungefär tre månader drar det igång på riktigt. Och så får du en fin växt i present!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *