Hur förbereder du din trädgård för våren? 11 tips!

 

Det kan fortfarande ta ett tag, men tiden går snabbt igen – våren är precis runt hörnet innan du vet ordet av! Sedan vill du såklart att din trädgård ska vara i tipp toppform. Hur kan du förbereda din trädgård för våren? Vi delar med oss ​​av våra praktiska tips: så här gör du!

Förbereda trädgården för våren: städa!
Det är en bra idé att städa upp i röran innan du förbereder trädgården för våren. Gamla växtrester, löv och kanske överflödig jord: ta en ordentlig titt i din trädgård, och rensa upp allt som inte längre behövs här. På så sätt börjar du med en nystart!

Hur förbereder du din trädgård för våren? 11 tips!
Vår i trädgården: städning och skurning
Förutom att städa är det också en bra idé att städa din trädgård innan den nya varma årstiden drar igång igen. Tänk på att ta bort de gröna avlagringarna på ditt kakel, staket eller trädgårdsmöbler. Med tvålvatten med rengörande vinäger kommer man ofta långt! Eller tänk på en högtrycksspruta. Få din trädgård att se helt fräsch ut igen.

Gräsrensning i rätt tid
När våren kommer kommer växterna i din trädgård naturligtvis att börja växa igen. Dessutom är ogräset på väg upp igen. Ju tidigare du börjar rensa ditt ogräs, desto lättare är det att hålla det snyggt! Det är bäst att ta bort ogräsroten och allt, så att de växer tillbaka mindre snabbt.

Slåtter
Gräset i din trädgård kommer också att börja växa igen när temperaturen stiger! Du kan börja i god tid med årets första gräsklippning, vanligtvis i mars: på så sätt kommer din trädgård genast att se vacker ut. Gräset kommer att växa snabbt, speciellt om temperaturerna stiger snabbt. Kom igång med att klippa själv, eller tänk på en praktisk robotgräsklippare!

Vårens trädgårdstips: upptäck dem alla
Förbereda gräsmattan med en räfflade kratta
Har du redan en rivkratta för trädgården? Du använder denna kratta för att lufta din gräsmatta. Med denna tar du bort mossa, ogräs och gammalt gräs, så att det nya gräset kan växa bättre. Det är bäst att kratta innan våren, så att gräset kan ta upp fukt och gödning bra igen. På så sätt blir det vackrare!

Lästips: Topp 5 elektriska trädgårdsredskap

Trädgård på våren: gödsla gräsmattan
För att främja tillväxten av din gräsmatta kan du även gödsla din gräsmatta i god tid före våren! Gör detta efter klippning och kratta, och gärna precis innan det börjar regna. Regn ser till att gödseln absorberas bättre och snabbare i jorden. Dessutom är det viktigt att inte gödsla sin gräsmatta för ofta – men innan våren drar igång på riktigt i trädgården är tajmingen perfekt!

Gödsla blomlökar
Har du redan blomsterlökar i din trädgård, som du till exempel har planterat på hösten eller som har blommat i flera år? Du kan hjälpa dem att komma igång lite genom att gödsla dem. Som med gräsmattan gäller samma sak här: gödsla inte plantorna för ofta.

Förbereda trädgården för våren: användbara tips
Placera blomlökar för sommaren
För att hänga med i sin vackra trädgård är det såklart viktigt att tänka framåt. Även om vi pratar om vårens trädgård, är de första månaderna av det nya året också tiden för att plantera några blomlökar för sommaren. På så sätt kan de ta sig tid att gå upp. Vissa växter behöver månader: läs alltid på förpackningen för att vara säker på rätt tidpunkt för placering för varje blomlök. Vänta också ett tag tills den värsta förkylningen har gått över.

Trädgård för våren: beskärning
Din häck, buskar och träd kan behöva en bra beskärning nu när våren är i sikte! Även om det kan kännas lite motsägelsefullt att beskära dem medan de precis kommer ur “dvala”, främjar det faktiskt tillväxt! Så du får mer grönt i gengäld. Observera: även här får du vänta tills den värsta kylan har gått över.

Trädgård på våren: förbereda dammen
Har du en damm i trädgården? Det kan du också komma igång med så fort all is har smält. Ta bort de döda plantorna från dammen, såväl som de döda löven. På så sätt förhindrar du algbildning. Placera nya syresättande växter i din damm för att hålla klimatet bra här.

Se till att du har tillräckligt med vatten
När du förbereder din trädgård för våren är det också viktigt att alltid se till att det finns tillräckligt med vatten i din trädgård. Så länge det fortfarande finns tillräckligt med regnvatten är det naturligtvis lite arbete för detta. Men kommer de första torra dagarna? Då är det dags att sätta igång med vattenkanna i trädgården!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *